Verhaal

Wat is traditioneel eten?

tradiotioneel.jpg

Een karbonaadje, aardappels en bloemkool. Groentesoep vooraf of pudding na. Velen van ons zijn er mee groot gebracht. We zijn geneigd dit menu als traditioneel te presenteren. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Pas in de 18e eeuw kregen we namelijk in Nederland de aardappel. Aanvankelijk werd in er in Hoogeveen vooral boekweit en rogge verbouwd. Van het boekweitmeel werden voornamelijk pannenkoeken gebakken. Waar boekweit of graan verbouwd werd verscheen ook de imker. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van boekweit. En de honing kon goed gebruikt worden als zoetstof. In de 19de eeuw veranderde de eetcultuur beetje bij beetje tot ons 'oer-Nederlandse eten'. Ook kwamen er nieuwe oorspronkelijk Amerikaanse producten bij : bruine bonen, witte bonen en kapucijners. 

Feiten en cijfers

Boekweit werd in Hoogeveen verbouwd op veengrond: uniek!

Bijnaam van de Hoogeveners: Hoogeveense pannenkoek.

Hoogeveen ontstond in 1636.

De eerste boekweitvelden waren op de plek van De Arend.

In het midden van de 18e eeuw dook ook hier de aardappel op.

Door de invoering van de aardappel at men minder gevarieerd.

Het wecken van voedsel ontstond pas eind 19e eeuw.