Verhaal

Fastfood

Een snelle hap is niet alleen iets van deze tijd. De snackbar of cafetaria kent ook in Hoogeveen een lange geschiedenis.

snackbars_hoogeveen (2)

snackbars_hoogeveen (4)

Fastfood of gemaksvoedsel is een verzamelnaam voor voedsel dat snel bereid wordt en goedkoop is. Vroeger werd het vooral bij snackbars of cafetaria’s gekocht. Dit is nu anders. Ook in Hoogeveen kun je op veel plekken een snelle hap bestellen, van het saucijzenbroodje op het station tot de pizzapunt bij de bakker.
Bij de MacDonald’s hoef je er de auto niet eens meer voor uit. Je kunt er ook voor thuis blijven: de pizza-, snack- en shoarmakoerier brengen de bestelling tot aan de deur.
Henk Jonker interviewde Freek Pouwels, die in 1967 met een patatkraam begon. Pouwels was overigens niet de eerste in Hoogeveen. De Smulpaap tegenover de bioscoop bestond toen al.

Feiten en cijfers
De eerste cafetaria begon in 1915 in Utrecht.
De Smulpaap was de eerste snackbar in Hoogeveen.
In Hoogeveen was eerder een automatiek dan een snackbar.
Sieders was in Hoogeveen de eerste met een ventwagen.
Freek Pouwels had een patatkraam, vond hij.
Ooit telde Nederland 6000 snackbars, nu nog 4800.
300 miljoen kroketten per jaar worden er geconsumeerd.

Tekst: Verhalenwerf, 2017
Verschenen als onderdeel van "Aan tafel. Wat staat er op tafel? Wat stond er op tafel?", een project van de Verhalenwerf

Alle rechten voorbehouden