Verhaal

Juwelier Groeneveld

Juwelier Groeneveld bevindt zich aan de Hoofdstraat 203 in Hoogeveen. De zaak wordt momenteel gerund door Bert Groeneveld en zijn vrouw Liesbeth. Grootvader Albertus Groeneveld startte in de jaren twintig in Klazienaveen een juwelierszaak en optiekwinkel. In 1969 begon de familie ook een winkel in Hoogeveen

Albertus Groeneveld
Albertus Groeneveld kwam uit Zuidoost-Groningen. Hij vestigde zich in Klazienaveen, waar hij begon met het huis-aan-huis verkopen van leesbrillen. Rond 1925 begon hij er aan de Langestraat een juwelierswinkel en optiekzaak.

Hoogeveen

08_groeneveld

Op Koninginnedag 30 april 1969 opende Henk Groeneveld, zoon van Albertus en vader van de huidige eigenaar, een tweede zaak in Hoogeveen aan de Hoofdstraat 62 tegenover De Tamboer. Toen Juwelier Zomer eind jaren zestig met de zaak stopte en zijn pand vrij kwam, verhuisde Groeneveld in 1971 naar dat pand aan de Hoofdstraat 203.  Deze locatie, dichtbij de HEMA, werd toch als een betere beschouwd dan die aan de Hoofdstraat-Noord.Het bedrijf heeft sindsdien zo’n zes verbouwingen ondergaan, waarvan twee grote.
De firma Groeneveld is inmiddels verdwenen uit Klazienaveen. De juwelierswinkel is verkocht. Twee ooms van Bert Groeneveld zijn doorgegaan met de optiekzaak.

Assortiment
In Hoogeveen richtte Groeneveld zich op juwelen en uurwerken. Brillen waren er niet te krijgen.
Rond 1980 bestond ongeveer de helft van het assortiment uit klokken. Bert vertelt trots “mijn vader was een echte klokkenman”. Momenteel zijn er bij Groeneveld nauwelijks nog klokken te koop. In het assortiment zitten nog enkele digitale klokken, maar die zou Henk Groeneveld nooit als echte klokken hebben beschouwd.
Het huidige aanbod bestaat vooral uit juwelen en horloges en is modieuzer dan ooit. Wat tegenwoordig opvalt is de grote wisseling van merken. Vroeger gingen merken tientallen jaren mee, nu zijn bijvoorbeeld bepaalde horlogemerken na een korte populariteit alweer na een jaar verdwenen.

Atelier
09_groenevbeld2016

Groeneveld is in Hoogeveen de enige juwelier met  een eigen atelier. Je kunt er terecht voor de reparatie van klokken en horloges, ook werkt er een goudsmid.
Momenteel zijn er drie mensen werkzaam op het atelier.
Groeneveld verkoopt niet alleen merken, maar maakt ook zelf juwelen.
Ook is het mogelijk er juwelen te laten omvormen, je kunt  er bijvoorbeeld van een oude trouwring een sieraad laten maken.
Bert Groeneveld is zelf ook werkzaam in het atelier.

De tentoonstelling laat beelden zien  van het voormalige atelier en van de werkbank van de goudsmid. Het atelier bevindt zich tegenwoordig op een andere plek in het pand.

Klanten
Groeneveld richt zich op een breed publiek. “Hier komt van alles”. Het ruime assortiment in diverse prijsklassen nodigt hiertoe uit. 
De firma heeft veel vaste klanten. Door de goede locatie en de open winkelpui lopen toch ook veel passanten gemakkelijk even naar binnen. Iemand kwam zelfs ooit met fiets en al de winkel binnen, hij had de overgang van stoep naar winkel niet eens bemerkt.
De crisisjaren lijken achter de rug. Groeneveld heeft er wel iets van gemerkt. Toch bleven de klanten komen.

Personeel
Onmisbaar voor het bedrijf is het personeel. Momenteel werken er 11 mensen. Ze zijn honkvast. Velen werken er al tientallen jaren, eentje zelfs al bijna veertig jaar.

Familie
Drie generaties juweliers Groeneveld: opa Albertus, vader Henk en nu Bert en zijn vrouw Liesbeth. Hierbij lijkt het ook te blijven. De vierde generatie heeft geen belangstelling om de zaak voort te zetten


Sjopp’n deur de tied. Geschiedenis van winkels in Hoogeveen
Een project van de Verhalenwerf, 2016-2017

Geen reacties

Reactie toevoegen